5 tips om de perfecte broek te vinden

Het blijft lastig om een broek te vinden die perfect bij je past. Veel mannen staan dan ook regelmatig vertwijfeld bij de broekenafdeling van een kledingwinkel. Het vinden van de juiste maat lukt meestal aardig, maar wat te denken van pasvormen en dessins? Dan al niet te zwijgen over de verschillende soorten herenbroeken die beschikbaar zijn. Wat draag je wanneer en welke combinaties zijn stijlvol? In dit artikel geven we vijf aspecten waarop je moet letten bij het selecteren van je nieuwe broek.

1. Wanneer ga je de broek dragen?

De gelegenheid waarvoor je de broek draagt heeft grote invloed op je keuze. Zo zal je in de meeste zakelijke omgevingen geen vrienden maken wanneer je in een gerafelde spijkerbroek verschijnt. Het is dus eerst verstandig om na te gaan of er een specifieke dresscode van kracht is of dat het een kwestie is van eigen invulling. Als we uitgaan van een glijdende schaal dan is de pantalon de formeelste keuze die je kunt maken. Joggingbroeken daarentegen zijn vooral relaxed. Als je veilig wilt spelen dan kun je kiezen voor een stijlvolle chino. Omdat deze herenbroek tussen formeel en informeel valt, staat het altijd goed. Je kunt eventueel vooraf bellen om te vragen wat gewenst is.

2. Hoe ziet je maat eruit?

Besteed je meer tijd met het passen van broeken dan na te denken over stijl? Dan is het goed om enkele richtlijnen in de gaten te houden zodat je sneller de juiste maat broek te pakken hebt. Zo zijn er broeken die je draagt op je buik of je taille. Het zogenaamd buikmodel is vooral geschikt voor slanke mannen. Je kunt de lengte van de herenbroek eenvoudig bepalen door te kijken hoeveel stof op je schoenen valt. Een lichte plooi is prima en de achterkant van de pijpen moet het net boven de hak rusten. Een langere broek komt onverzorgd over. Kijk daarnaast tijdens het passen naar de ritssluiting; zie dat de stof eromheen uit elkaar staat? Dan kun je beter voor een maatje ruimer gaan.

3. Wat vind je het prettigst zitten?

Herenbroeken zijn verkrijgbaar in verschillende pasvormen. Deze categorieën verwijzen naar de mate waarin stof is ingehouden zodat het de vorm van je benen nauwgezet volgt. Dit geeft een vlotte en jeugdige uitstraling. Zo zijn Skinny-Fit broeken het meest getailleerd, terwijl Regular-Fit of Relaxed-Fit veel ruimer zit. De laatste twee pasvormen zijn vooral geschikt voor mannen met een gemiddeld tot breder postuur of gespierde bovenbenen. Toch hoef je je geen zorgen te maken over comfort. Zo is in de meeste broeken elastaan (stretch) verwerkt. Dit verhoogt de elasticiteit van de stof zodat het met je meebeweegt zonder uit te lubberen. Strak zonder te knellen!

4. Wat past bij de outfit?

Een broek maakt onderdeel uit van een geheel en dus is het belangrijk om op ieder kledingstuk in te spelen. Er zijn verschillende kledingstijlen en kleurcombinaties mogelijk. Draag je bijvoorbeeld een effen wit overhemd met stropdas en colbert? Dan kun je een nette herenbroek kiezen, maar ook voor een donkere spijkerbroek. Neem dus de tijd om de broek niet alleen afzonderlijk te bekijken, maar ook in combinatie met andere kledingstukken. Daarnaast kun je ook kijken naar veelzijdigheid, zoals de eigentijdse broeken van Pierre Cardin. Dankzij de tijdloze ontwerpen en draagcomfort kun je ze probleemloos in diverse outfits verwerken.

5. Wat wil je vertellen aan anderen?

Een outfit stel je samen met een doel; je wilt namelijk een bepaalde uitstraling bereiken. Wil je serieus genomen worden door je collega’s, dan kleed je je volgens de verwachtingen die in de branche en bedrijfscultuur gelden. Gelukkig is er veel verscheidenheid binnen herenbroeken waardoor je je persoonlijkheid kunt laten zien. Zo kun je experimenteren met opvallende kleuren, texturen en patronen. Een geruite broek is een stijlvolle keuze waarmee je een verfijnde look kunt bereiken. Let daarnaast ook op het schoeisel dat je bij je herenbroek gaat dragen. Witte sneakers passen bij formele gelegenheden en nette herenschoenen zijn ook geschikt voor casual outfits.