De wijngeschiedenis van Bourgogne

Bourgogne is een streek in het oosten van Frankrijk, waar enkele van ’s werelds beroemdste wijngaarden liggen.

De geschiedenis van Bourgogne gaat duizenden jaren terug, toen er voor het eerst wijn werd geproduceerd. De Romeinen waren een groep die de cultuur en de economie van Bourgogne mee vorm gaven door druiven aan te planten voor de wijnproductie.

De geschiedenis van de Bourgondische wijnproductie

De geschiedenis van de Bourgondische wijnproductie is lang en rijk aan structuur, en gaat terug tot de 4e eeuw na Christus. De regio heeft een lange en trotse traditie van wijnbouw, en de wijnen die in de Bourgogne worden geproduceerd behoren tot de meest gewilde ter wereld.

De eerste vermelding van Bourgondische wijn dateert van in de 4e eeuw na Christus, toen de Romeinse schrijver Palladius schreef over de wijn uit de streek. In de eeuwen daarna werd de Bourgogne bekend om zijn wijnen van hoge kwaliteit, waar in heel Europa vraag naar was.

De moderne geschiedenis van de Bourgondische wijnproductie begon in de 19e eeuw, toen een aantal belangrijke veranderingen plaatsvond in de regio. In 1869 werd het wijngebied van de Bourgogne verdeeld in vijf afzonderlijke appellations, elk met zijn eigen unieke terroir en karakter. Dit hielp bij het creëren van een meer gerichte en onderscheidende Bourgogne wijnindustrie, en vandaag de dag is de regio bekend om zijn vele iconische wijnstijlen.

De verschillende soorten Bourgondische wijnen

De regio Bourgondië in Frankrijk staat bekend om zijn uitzonderlijke rode wijnen, gemaakt van de Pinot Noir druif. Er zijn veel verschillende soorten Bourgogne-wijnen, elk met zijn eigen unieke smaakprofiel en kenmerken.

Enkele van de meest populaire soorten Bourgondische wijnen zijn:

Bourgogne rouge

Een lichte – de Bourgogne rouge is een medium rode wijn die zich uitstekend leent voor casual diners en dagelijks gebruik.

Bourgogne Aligoté

Een droge witte wijn gemaakt van de Aligoté druif, Bourgogne Aligoté is een verfrissende keuze om in de zomer van te genieten.

Beaujola

Een lichte rode wijn gemaakt van de Gamay druif, Beaujolais is een perfecte keuze voor casual bijeenkomsten en feesten.

Bourgogne Pinot Noir

Een volle rode wijn gemaakt van de Pinot Noir druif, Bourgogne Pinot Noir is perfect voor speciale gelegenheden.

Het maakt niet uit wat er is altijd wel een Bourgogne wijn die bij je smaak past. Dus als je de volgende keer zin heeft in een glas rode wijn, ga dan naar de dichtstbijzijnde slijterij en verken de heerlijke wereld van de Bourgogne wijnen!

Bourgogne-wijnen kopen en bewaren

Als je Bourgogne wijnen wilt kopen, is het belangrijk om een gerenommeerde wijnhandelaar te vinden die je kwaliteitswijnen kan leveren. Het is ook belangrijk om deze wijnen correct te bewaren, want onjuiste opslag kan de smaak en het aroma van de wijn ruïneren. Over het algemeen moeten Bourgogne wijnen koel bewaard worden en donker.

Wanneer je klaar bent om een Bourgogne wijn te drinken, is het belangrijk om hem in het juiste glas te schenken. Bourgognewijnen moeten worden geschonken in tulpvormige glazen, die de wijn de gelegenheid geven te ademen en zijn aroma’s af te geven. De optimale drinktemperatuur voor Bourgondische wijnen is ongeveer 55 graden Fahrenheit.