Waar komen dierenriemtekens vandaan?

Door de tijden heen hebben mensen naar de hemel gekeken om te proberen te voorspellen in welke richting hun leven zou kunnen gaan. Zoals sommige mensen vandaag de dag nog steeds doen, vonden zij betekenis in sterren en zochten naar antwoorden van bewegende hemelwezens. Wij weten nu echter dat de sterren lijken te bewegen omdat de aarde draait en niet omdat de sterren draaien.

De mensen probeerden niet alleen via de sterrenhemel betekenis te vinden voor hun leven als een soort horoscoop, maar zij gebruikten de sterrenhemel ook om zich op het land een weg te banen. Bovendien gebruikten boeren de hemel om te weten wanneer de seizoenen zouden veranderen.

Wie kwam op het idee om naar de hemel te kijken voor antwoorden?

Sterren zijn niet het enige aspect van de natuur dat gebruikt wordt om betekenis te krijgen voor de mens. De natuur is door de eeuwen heen aanbeden, en veel mensen vereren haar. Dit is waar voor oude culturen die grotkunst gebruikten om aspecten van hun leven uit te drukken. Zij maakten grotschilderingen om te illustreren hoe de natuur en dieren een bepaalde geest over zich hebben. Dit was de eerste vorm van waarzeggerij, want deze volkeren uit de oudheid gebruikten deze grotschilderingen als een manier om te voorspellen of zij al dan niet met succes zouden kunnen jagen.

In de Babylonische beschaving keken de mensen naar de sterren om de goden aan de hemel in de gaten te houden (de sterren waren goden). Verder bestudeerden zij de ingewanden van dieren en keken naar de vlekken in de lever om toekomstige gebeurtenissen te voorspellen.

Egyptenaren

Een andere beschaving die de natuur en de sterren gebruikte als onderdeel van hun manier van leven waren de Egyptenaren. Zij waren de eersten die ontdekten dat de sterren verspreid waren over de hemel, dat ze uit sterrenbeelden bestonden en dat de zon gedurende bepaalde perioden van het jaar bewoog.

Grieken

De Grieken ontwikkelden vervolgens de twaalf tekens van de dierenriem, die werden benoemd volgens de verschillende sterrenbeelden en werden gekoppeld aan data. Dit resulteerde in hun relatie met de Zon en waar ze op bepaalde tijden van het jaar aan de hemel stonden.

De 12 tekens van de dierenriem

Misschien weet je wel of niet dat er 12 dierenriemtekens zijn, en dat elke persoon een dierenriemteken krijgt toegewezen afhankelijk van de tijd van het jaar waarin hij geboren is. De 12 tekens van de dierenriem zijn als volgt:

 • Ram (21 maart-april 19),
 • Stier (20 april-mei 20),
 • Tweelingen (21 mei – 20 juni),
 • Kreeft (21 juni – 22 juli),
 • Leeuw (23 juli-augustus 22),
 • Maagd (23 augustus-september 22),
 • Weegschaal (23 september-oktober 22),
 • Schorpioen (23 oktober-november 21),
 • Boogschutter (22 november-december 21),
 • Steenbok (22 december-januari 19),
 • Waterman (20 januari tot 18 februari)
 • Vissen (19 februari tot 20 maart)

Volgens de dierenriemtekens hebben mensen verschillende persoonlijkheden en eigenschappen. Wat relaties betreft, kunnen mensen ook naar deze tekens kijken en beslissen of ze al dan niet compatibel zijn of met elkaar zouden kunnen opschieten. En dit kan voor platonische relaties zijn of zelfs voor romantische relaties. Dierenriemtekens zijn een groot deel van de samenleving, en velen vertrouwen er sterk op om hun wereld te begrijpen.